museumbus_770
Daf-DenOudsten MB200

MUSEUMBUS 770 DAF - Den Oudsten

Welkom op de site van de MB200 DAF-DenOudsten museumbus 9314 veranderend in de BBA-770.

Op deze site ziet je de restauratie van de 9314, hoe de MB200 transformeert in de unieke BBA-770, de Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten NV en welke activiteiten zijn ondernomen. Kijk ook deze instagrampagina's voor de allerlaatste updates. Follow to Follow!

Trouwbus
DAFBUS 770

De 9314 werd oorspronkelijk als een uit een serie van 7 (ESO 9308-9314) in 1982 aan de DVM te Meppel (1963-1996) geleverd. Later kreeg de bus DVM-NWH-logo's en weer later ging het Drentse bedrijf op in VEONN.

Omdat er al diverse museumbussen in de ESO-kleurstelling zijn en wij een Brabantse oorsprong hebben, is besloten de 9314 terug op straat te brengen in een geel-witte kleurstelling. De bus is een look-a-like van de BBA-770, een DAF MB200 met carrosserie van Den Oudsten, die in de 90-er jaren veel reed in de regio Breda/Tilburg. De voertuigen zijn identiek. De bus is nu met witte kop, gele in plaats van grijze band, zwarte glanzende bumpers, witte raambies met bedrijfsnaam/logo BBA. Deze uitvoering is nu

niet voorhanden als museumbus en is daarmee een unieke Brabantse museumbus.

Het bijzondere is dat de originele BBA-770 wagenpark-nummer 5 had bij de firma Krijger uit Goes, als onderdeel van de coöperatieve TAD uit Tholen, voordat de bus samen met 2 andere bussen (en de bijkomende lijnen) overgenomen werden door de BBA. De 770 eindigde vanaf 2003 in de wereld van de stockcar-races in .... Drenthe. De 9314 & (5) 770 hebben dus iets met Noord & Zuid!

Feitelijk slaan we 2 vliegen in een klap: We restaureren de 9314 en brengen de BBA 770 weer op de straat!

Zoals eerder gemeld heeft de DAF MB200 een opbouw van carrosseriebouwer Den Oudsten uit Woerden, een van de grootste en bekendste busbouwers van Nederland samen met het in Heerenveen gevestigde Hainje.

Helaas bestaan beide bouwers van vele stads- en streekbussen niet meer.

Andere bekende busbouwers zijn Werkspoor, Verheul, Smit, Jonckheere, BOVA. Van Hool en het ongeëvenaarde ZABO uit Zwijndrecht. De bedrijven bestaan inmiddels niet meer en zijn deels opgegaan in VDL-Berkhof. ZABO was overigens een grote leverancier voor de BBA met hun bustypes 'Lijn 65' en 'Lijn 72'. 
In de negentiger jaren verzorgde naast de DVM en GADO ook de vervoerders FRAM en TET het stads- en streekvervoer in Noord- en Oost-Nederland.


De VSL, BBA (actief 1934-2001), EMA en Zuidooster (actief 1949-1994) reden onder andere in het Zuiden van het land.
CN, GSM, WN, ZWN en NZH e.a. bedienden het Westen en Midden van ons land.

Veel van deze vervoersmaatschappijen, zelf al eerder gefuseerd uit kleinere  maatschappijen, gingen op in weer grotere concessiehouders zoals o.a. Hermes, Arriva, Veolia, Syntus, Connexxion, EBS en Qbuzz. Enkele van de laatst genoemde bedrijven zijn zelf ook niet meer, al dan niet onder dezelfde naam, actief op de Nederlandse Vervoersmarkt.

Naast regionale/provinciale vervoerders waren er ook gemeentelijke bedrijven zoals G(E)VU (Utrecht), GVA (Arnhem), RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag).

Alleen de laatste 3 bedrijven bestaan nog, de andere zijn opgegaan In Connexxion, thans Transdev.
-Fotoverantwoording-

De unieke, originele foto's' van de 770 zijn afkomstig uit het archief van de Stichting SHA (behoudens die met titelrol 'Gilze').

De beide 'afleveringsfoto's' van de BBA-streekbus 489 (type 'Lijn 72'), gemaakt in 1974 voor de ZABO carrosseriefabriek zijn van Henk Takken.

De foto van 2 BBA-bussen (CSA-2 en voorop een Lijn 65 ZABO) is van Maurits van den Toorn.

De foto's van de 'fleurige' 9314 met titelrol 'Heerenveen' en de foto van de 9314 in dezelfde exterieure staat maar  gestald is afkomstig van het archief van vrijwilligers van de Stichting ROMEO.

De foto's van de overdracht van de 9314, de meeste foto's van de 770 en het overgrote deel van de restauratiefoto's zijn van de stichting Brabant Museum Bus.

Mochten wij verzuimd hebben het copyright van uw foto te vermelden meldt het ons via onze contactpagina. Check de website van stichting Brabant Museum Bus waartoe de bus behoort. Lees hoe u ons kunt helpen!

Stichting Brabant Museumbus